Je kunt het zo gek niet verzinnen of het gaat gepaard met een hapje en een drankje. Voor velen betekent dat ‘gezelligheid’. Maar als eten voor jou geen gezelligheid meer is, maar iets wat angst, woede of soms agressie oproept, hoe ga je er dan weer van houden? Het antwoord is simpel, maar de weg ernaar toe helaas niet. Dat weet ik maar al te goed. Maar het begint met het begrijpen van je lichaam en het vertrouwen van haar mechanisme.
Het gaat niet om de calorieën
Als je op mij lijkt, dan weet je waarschijnlijk van alle producten het aantal calorieën uit je hoofd. En dat betekent dat je alleen dingen eet die heel laag zitten in calorieën. Bij mij kwam alleen groente, fruit, magere yoghurt en rijstwafels door de keuring. Maar hiermee beoordeel je eten op de verkeerde dingen en doe je jouw lichaam enorm tekort. Je lichaam is een machine die werkt op eiwitten, koolhydraten en vetten en niet op een x aantal calorieën. Laat het me je uitleggen..
Het belang van eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Je hebt ze nodig voor de opbouw en herstel van je weefsel (spieren), je hormoonproductie en het immuunsysteem. Dat je jezelf bij anorexia tekort doet, zie je terug in het ‘opeten’ van je eigen spiermassa. Je lichaam krijgt dan te weinig eiwitten binnen en gaat je spieren afbreken om het daar uit te halen. Zonde toch? Ook kan het voorkomen dat je niet meer ongesteld wordt (mits je een vrouw bent natuurlijk).
Eiwitten zitten onder andere in zuivelproducten en eieren. Maar ook in peulvruchten, tempeh noten en zaden. Dit zijn plantaardige eiwitten. Naast deze eiwitten heb je ook dierlijke eiwitten nodig, dit zit in vlees en vis.
Dat het niet alleen om de calorieën gaat, wordt bewezen doordat eiwitten juist calorieën nodig hebben om te verbranden. Nu hoor ik de radertjes in je hoofd al gaan. Maar nee, misbruik deze kennis niet. Het gaat erom dat je lichaam een machine is die als je het goed onderhoud lekker van eten kan genieten.
Het belang van koolhydraten
Iedereen heeft koolhydraten nodig. Het zijn suiker, zetmeel en vezels. Je hebt ze nodig voor je energie en hersenen. Je hebt twee soorten koolhydraten, langzame en snelle. Langzame zijn het beste. Deze bevatten veel vezels en weinig suikers. Het zet je lichaam aan het werk om de gezonde voedingsstoffen eruit te halen en om te zetten in suikers. En dat kost dus ook energie. Weer een bewijs dat het niet om de calorieën gaat. Dit in tegenstelling tot snelle koolhydraten, zoals gebak en witbrood. Dit zijn suikers die kant en klaar zijn, je lichaam hoeft hiervoor niet hard te werken. Zie het als een kant en klaar maaltijd. Hierdoor krijg je ook minder snel een verzadigd gevoel. Begin daarom met het (weer) eten van langzame koolhydraten, zoals volkoren producten, (zoete) aardappels en peulvruchten.
Boy oh boy, en dan de vetten
Waarschijnlijk voor jou de engste van de drie. Maar geloof me, je hoeft niet bang te zijn voor gezonde vetten. Het is een bron van vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. De cellen in je lichaam hebben deze nodig als bouwstenen. Het zorgt ervoor dat je hersenen, ogen en spieren goed blijven werken.
Misschien helpt het als ik zeg dat door het eten van vetten de stofwisseling op gang komt. Ook dit bewijst dat het dus niet gaat om de calorieën, maar dat je moet vertrouwen om het mooie mechanisme van je lichaam.
Het kan zijn dat als je nu al geruime tijd alle vetten uit je menu verbannen hebt. Begin dan langzaam met het opbouwen met gezonde (onverzadigde) vetten. Want je lichaam is zo blij dat het eindelijk weer vetten krijgt, dat ze dit gelijk wil opslaan als reserve. Dit kan allicht voor paniek en angst zorgen. Doe het dus stapje voor stapje, zodat je het aankan en je lichaam hier weer aan laat wennen. En begin dan met dingen als avocado, zalm, noten en zaden. Eng, maar je kunt het! Het is mij ook gelukt.