Ik ben dol op de Indonesische keuken, maar heb lange tijd moeite gehad met vlees. Gelukkig is er een uitkomst, namelijk jackfruit. Het is fruit, maar qua smaak en textuur lijkt het sprekend op vlees. Nog wel een kleine kanttekening. In jackfruit zit eigenlijk ‘niks’. Dus ook weinig calorieën. Dat is fijn, maar hou er wel rekening mee dat dit qua voedingsstoffen geen vervanging is van vlees. Dus als je dit op je menu zet, voeg dan wat extra eiwitten toe aan je lunch. Bijvoorbeeld met een broodje gerookte kip, kip kerrie of tonijnsalade.
INGREDIËNTEN
- 1 bakje boemboe Rendang
- 400 ml kokosmelk (light)
- 100 ml kraanwater
- 3 el kedjep manis (of soja saus)
- 1 stengel citroengras
- 2 blikken jackfruit
- Portie zilvervliesrijst
- Portie sperzieboontjes
BEREIDINGSWIJZE
- Spoel de jackfruit goed af onder de kraan (hoe beter hoe lekkerder het straks is) en laat het uitlekken. Snijd de jackfruit vervolgens (grof) in de lengte.
- Doe een beetje (light) bakboter of olie in een hapjespan en bak hierin de boemboe 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de jackfruit toe en bak dit nog 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk, water, ketjap toe.
- Snij een stengel van de citroengras in stukken en leg dit in de pan met de jackfruit. Laat het geheel met een deksel op de pan 45 minuten koken.
- Neem na 45 minuten de deksel van de pan en laat het nog 15 minuten inkoken. Breek eventueel de grotere stukken jackfruit met een pollepel in kleinere stukken. Haal na afloop de stengels citroengras eruit en breng op smaak met zout en peper.
- Kook ondertussen de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook de boontjes in 6-8 minuten gaar.
- Serveer de jackfruit bij de rijst en sperzieboontjes. Eet smakelijk!
NOTES
Wist je dat zilvervliesrijst heel gezond is? Het is namelijk de volkoren tegenhanger van witte rijst en heeft allerlei gezondheidsvoordelen. En de koolhydraten die in deze rijst zitten zijn zogeheten ‘langzame koolhydraten’. Dat betekent dat je lichaam aan de bak moet om de voedingsstoffen eruit te halen. Dit geeft je een verzadigd gevoel en helpt bij de verbranding.